Warmtepomp

Energietransitie: van het gas af!
Voor verwarming wordt met name gas gebruikt. Besparen op het aardgasgebruik kan door restwarmte te gebruiken in de vorm van stadsverwarming. In Zeeland is stadsverwarming op veel plaatsen (nog) geen optie. Restwarmte van de industrie is vaak ver verwijderd van de woonkernen, waardoor stadverwarming financieel onaantrekkelijk is. Inzet van duurzame energie voor verwarming is wél op veel plekken een haalbare optie.

De meeste duurzame energie wordt in Nederland opgewekt met windturbines en zonnepanelen. Zowel windturbines als zonnepanelen leveren elektriciteit. De meest efficiënte manier om met elektriciteit warmte te produceren, is met behulp van een warmtepomp.

Dit jaar kunt u in Zeeland tegen een scherp tarief een warmtepomp aanschaffen via Het Warmte Effect. Het Warmte Effect is een project van de ZMf (Zeeuwse Milieufederatie) en Zeeuwind. Het doel van het project is eigenlijk heel simpel: meer warmtepompen in Zeeland. We willen mensen bewust maken van het belang van duurzame warmte en geven informatie over het aanschaffen van warmtepompen. Een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen geeft zelfs "Nul op de Meter" ofwel er is geen sprake meer van CO2 uitstoot. Dat is energietransitie: 100% duurzame energie inzetten waar nu nog fossiele brandstoffen worden gebruikt.

Warmte = comfort
Op waterkoude dagen weet u het comfort van een verwarmd huis ongetwijfeld te waarderen. Evenals de warme douche of het ontspannen bad. Natuurlijk, u kunt kiezen voor een extra warme trui, dikke sokken en een koude neus. Maar nodig is het niet wanneer u duurzame energie inzet voor verwarming van woning en water. Duurzaam leven is anno 2020 comfortabel leven.
Op deze pagina vindt u informatie over wat een warmtepomp is, welke voor- en nadelen een warmtepomp biedt en u krijgt inzicht in de besparingsmogelijkheden. Voor diegenen die zich graag verder verdiepen in warmtepompen is hier een PDF-bestand beschikbaar met meer ins en outs.

Warmtepomp
Een warmtepomp is een apparaat waarmee u warmte van een lagere temperatuur kunt omzetten naar warmte van een hogere temperatuur. Bijvoorbeeld, de warmte van buitenlucht van 10C wordt omgezet naar de warmte van 35C voor de Centrale Verwarming. De techniek van de warmtepomp is ook bekend van zuinige wasdrogers en wordt omgekeerd gebruikt in koelkasten, vriezers en airco’s. Daarmee komt direct een voordeel van een warmtepomp in beeld. U kunt ermee verwarmen én koelen. Maar eerst iets over warmte.

Nederlandse huishoudens maken gebruik van warmte voor:
Douchen, baden. Wassen en afwassen
De benodigde hoeveelheid warmte is afhankelijk van het aantal personen.
Gemiddeld wordt 130 m3 gas per jaar per persoon gebruikt voor warm tapwater.

Ruimteverwarming
De meeste huishoudens maken gebruik van een installatie voor centrale verwarming. De benodigde hoeveelheid warmte is afhankelijk van de grootte en de isolatie van de woning. Gemiddeld wordt 1200 m3 gas per jaar verbruikt voor ruimteverwarming.

De warmtepomp is dé vervanging voor de gasketel voor uw centrale verwarming.
Een warmtepomp is het efficiëntste apparaat om met elektriciteit warmte én warm water te produceren. Wel is het aan te raden om eerst uw huis goed te isoleren, voordat u een warmte pomp aanschaft.

Voor- en nadelen warmtepomp
Met een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen kunt u uw onderkomen volledig CO2-neutraal verwarmen, koelen en voorzien van warm water. Dit vergt een investering die terug te verdienen is en u uiteindelijk een positief rendement oplevert. U vindt daarover meer informatie in ons rekenvoorbeeld.

Voordelen zijn dat u met een warmtepomp kunt verwarmen én koelen. De levensduur is gelijk aan een gasketel, maar de warmtepomp vergt minder onderhoud. In combinatie met vloerverwarming realiseert u sowieso een enorme energiebesparing. Indien uw warm waterverbruik binnen de perken blijft, kunt u bij gebruik van een warmtepomp nu al helemaal ‘van het gas af’. U kunt de gasaansluiting uit uw woning laten verwijderen en daarmee bespaart u zich het vastrecht en de aansluitkosten.

De technologie van duurzaam verwarmen is in ontwikkeling. Er kleven op dit moment ook nog nadelen aan. Het rendement van een warmtepomp wordt aanzienlijk lager als de warmtepomp hogere temperaturen moet bereiken. Daardoor zijn voor verwarming met een warmtepomp vloerverwarming, lage temperatuurradiatoren of convectoren wel geschikt, maar conventionele radiatoren niet omdat zij in de winter een temperatuur van 70C nodig hebben. Voor warm water geldt dat het een keer per week op minimaal 60C moet worden gebracht om legionella te voorkomen. Voor het realiseren van de hogere temperatuur kan elektriciteit worden ingezet of kan de warmtepomp vooralsnog in combinatie met een gasinstallatie worden gebruikt. Tot slot: de warmtepomp maakt geen herrie, maar laat zich nog wel nadrukkelijker horen dan de meest moderne gasketel.

Meer "printbare"informatie over de warmtepomp kunt u vinden op:

Ontwerp & realisatie: Nilsson | Privacyverklaring